A héten mézeskalácsot sütöttünk Eszterrel. Gyerek nélkül ez egy nagyon egyszerű művelet volt, csak begyúrtam a tésztát, pihentettem egy kicsit, majd kisütöttem. Most azonban mindezen folyamat némi logisztikát és egy teljes napot igényelt.

Lássuk, hogyan zajlott a mézeskalács készítés egyszerű folyamata egy darab, egy éves csemetével:  

A reggeli ébredés, etetés, öltözködés után letettem kislányomat játszani, én pedig turbó sebességgel elkezdtem kihordani az alapanyagokat a spájzból. Még a művelet feléig sem jutottam, amikor Eszter már kurjongatott, hogy unatkozik, így – megakadályozva a helyzet sírássá fokozódását – bementem hozzá az elkerített arénába. Rutinos szülőként vittem magammal némi elemózsiát, amit gyakorlott mozdulatokkal nyomtam kislányom kezébe, majd eszeveszett sebességgel ismét a konyhapulthoz iramodtam.

Néztem tovább a receptet, még hiányzott néhány alapanyag, futás be a spájzba, majd mérlegelés után elkezdtem a dagasztógépbe halmozni az összetevőket. Már a fele meg is volt, mire Eszter jelezte, hogy letelt a néhány percnyi nyugalom. Üres kezét mutogatva integetett, hogy elfogyott a babapiskóta, ideje valami újabb szórakozást találnom számára.

Gyorsan vittem egy banánt magammal, hátha még mindig éhes csemetém és ezt igyekszik hangos kiabálással tudomásomra hozni. A banánból két harapás fogyott, a vízből egy fél korty, megnéztük hol a lufi, dobáltuk a labdát, szeretgettük Vau kutyát, majd a Bilikönyv olvasása közben óvatosan visszalopóztam a konyhapulthoz.

Turbó sebességgel kimértem a lisztet, hozzákevertem a fahajat és a szegfűszeget, majd elkezdtem a gép által kikavart híg masszához kutyulni a kimaradt hozzávalókat. Közben vakon kommentáltam a Bilikönyvben lévő eseményeket:

„Sári kap a nagymamájától egy csomagot.

Mi van benne Eszter?

Talán virágváza, vagy itatós tál a macskának?

Nem, nem virágváza, vagy itatós tál a macskának!

Hanem egy igazi bili van a csomagban!”

Ezalatt kétségbeesetten igyekeztem minél hamarabb végére érni a konyhai hadműveletnek, ami TERMÉSZETESEN NEM SIKERÜLT.

Eszter állt a rácsok mögött, kis kezét felém nyújtva keservesen óbégatott. Na jó, gondoltam, akkor kiengedem egy kicsit, azzal megint legalább 10 perc előnyre teszek szert. Kinyitottam a rácsot, csemetém elégedett kurjantással hagyta el ketrecét. Most kicsit nehezített volt a feladat, fél szemem a négykézláb cikázó gyereken pihent. Kezdetben cd-ket, majd ruhákat pakolt, az még belefér gondoltam, a virágföld dézsmálásnál azonban nem várhattam tovább. Sajnos mire megtettem a közöttünk lévő kemény 5 métert kislányom már boldogan falatozta a fekete masszát, így rohantam vele a fürdőszobába „tisztálkodni”.

Végül összeállt a massza és én lefőve, csatakosan azon gondolkoztam vajon hogyan tudom majd kisütni a tésztát. Ez volt az a pont, amikor éreztem kénytelen leszek újra cselhez folyamodni. Megvártam az estét, amikor a férjemet egy kis közös filmnézés ürügyén becsaltam a nappaliba. Majd, miután elindult a film kedvesen megkérdeztem mit szólna, ha én közben mézeskalácsot sütnék karácsonyra.

Láttam férjem csodálkozó arcán, hogy nem érti, hogyan sétált már megint be a csőbe, de mire feleszmélt ott csücsült Eszterrel a rácsok mögött, miközben én nyugodt mozdulatokkal szaggattam a tésztát.

Minden jó, ha jó a vége gondoltam. Az öt tepsi mézeskalácsból – családi fotózkodás és Eszter segítő közreműködése következtében – csak egy égett szénné, a többi egész finomra sikeredett.

Elnézve a végeredményt megérte az egész napi megfeszített munka és cselszövés, holnap lehet, hogy a karácsonyi díszítéssel is megpróbálkozom majd.

Antal féle mézeskalács receptje (inkább puszedli jellegű, puha és finom, gyerekeknek ideális választás):

Összetevők:

  • 30 dkg porcukor,
  • 25 dkg méz (kicsi gyerek miatt érdemes az akácmézet választani),
  • 5 dkg zsír,
  • 4 tojássárgája
  • 1 kg liszt,
  • őrölt fahéj ízlés szerint,
  • szegfűszeg ízlés szerint,
  • 2 dkg szalalkáli,
  • 2 késhegynyi szódabikarbóna,
  • 3 dl tej.

A porcukrot, a mézet, a zsírt és a tojássárgáját összedolgozom, a lisztbe beleszórom a fahéjat, szegfűszeget, szalalkálit és a szódabikarbónát, majd az egészet lassan az összekutyult masszához kanalazom, apránként a tejet is adagolom. Egy viszonylag sűrűbb masszát kapok, amit nyújtás előtt 4-5 órát érdemes hűtőben pihentetni.

Ha valaki szereti reszelt citrom héjával is lehet bolondítani a tésztát, én azt kihagytam és így is nagyon finom volt a végeredmény.