A szépségnek nincs nemzetközi definíciója, teljesen máshogy szép egy kisgyerek, mint egy várandós anyuka, vagy egy kedvesen mosolygó idős ember. A szépségnek sok formája létezik, az azonban teljesen bizonyos, hogy minden esetben belülről fakad.

feladat

feladat

A képen egy kínai kislány látható. Vonásait még sugárzóbbá teszi a fénykép készítője felé küldött mosoly.                                                                                                        /Fotók: Sygma/

feladat

feladat

A kismamák vonásai szintén meglágyulnak, a mosoly már csak hab a tortán.

feladat

A képen egy bartáságosan köszönő indiai férfi látható. A mosoly valósággal megszépíti az idős férfi vonasait.                              

A szépséget nehéz megfogni és lecsupaszítani, azt hiszem ez elsősorban egy belső érzés, amit aztán a külvilág is harmonikusnak és vonzónak ítél. Amennyi szépséget észrevesz valaki és magába szív, annyit tükröz ő maga is vissza a környezetének.

Nincs szép vagy csúnya ember, a külső megjelenésünk csupán a magunkról formált belső világunkat tükrözi. A külső jegyek megmutatják mennyire vagyunk harmóniában önmagunkkal, mint ahogy a hajunk, fogunk, körmünk állapota, íriszünk vizsgálata szintén informcióval szolgálhat egészségi állapotunk vonatkozásában.

Érdemes ezért a szépülést nemcsak kívülről, hanem belülről is megélni és rengeteg pozitív gondolattal töltekezni, hiszen ahogy a dohányzás öregíti a bőrünket, úgy a negatív gondolatok is tükröződnek vonásainkon.

Összegyűjtöttem néhány szépségtippet, ami kivételesen nem külsőnket, hanem belső közérzetünket javítja, ezáltal garantáltan szebbnek érezzük majd magunkat általa:

Rendhagyó szépségtippek

1) "A mosoly a lélek megcsillanása"

Ha mosolygunk ellágyulnak vonásaink, általa - kortól függetlenül - minden arc megszépül. A netetést egyes kulturákban terápiás célra is alkalmazzák, a világ számos pontjá nevetőklubok alakultak, ahol öt perc nevetés stresszoldó hatása már kimutatható.

A nevetés pozitív irányba hangolja a lelket és a gondolatokat, ezáltal könnyebben nézünk szembe a kihívásokkal és talájuk meg a megoldást. A nevetés által endorfinhomonok szabadulnak fel, ami elősegíti a pozitív gondolatok, ezáltal pozitív hozzáállásunk megteremtését.

Én azt tapasztaltam, hogy a humor egyébként is gyógyír minden problémára, a legnehezebb helyzeteket is könnyedén le lehet kezelni általa.

2) Tölts több időt a természetben

Ha valaki szépülni vágyik javaslom, hogy tegyen minél hosszabb sétát a természetben, hiszen ajándék ez a hosszú, csodálatos ősz, amiben már évek óta nem volt részünk.

A hétvégén Szarvason voltunk férjemmel és csodálatos volt sétálni az arborétumban, csodálni az ősz színeit és a szépen hulló faleveleket. Éreztem, ahogy töltődöm az engem körülvevő táj látványától és hiába sétáltunk kilométereken keresztül, mégis kipihenten tértem haza.

feladat

feladat

Általában, amikor valami szépséggel töltekezem, akkor én magam is szépnek érzem magam, úgy élem meg, hogy minden pólusomon keresztül a beszívott harmóniát sugárzom a külvilág felé.                                                                                                                           

3) Szánj időt önmagadra

A hétköznapokban igyekszünk megfelelni a munkahelyen és egyéb társas kapcsolatainkban, kiszolgáljuk a párunkat, gyerekeinket miközben saját magunkra már sem időnk sem energiánk nem marad. Az önmagunkra fordított idő hiányát azonban előbb-utóbb kívül belül megérezzük.

Ezért fontos, hogy időt szánjunk önamgunkra és megkeressünk azokat a lehetőségeket, amikor úgy érezzük mi részesülünk egy kis kényeztetésben. Ez lehet egy fodrász, egy masszőr vagy egy kozmetikus, a lényeg, hogy hagyjuk magunkat kikapcsolni általuk.  Amíg azt érezzük, hogy minden más fontosabb nálunk, addig nem várhatjuk, hogy mások visszajelzései alapján szépnek érezzük magunkat. 

Szépségünk nem elsősorban külső megjelenésünkön múlik, de amitől mi magunk jobban érezzük magunkat, az biztos, hogy széppé varázsolja belsőnket, külsőnket egyaránt.

4) Fogadd el önmagad

Az idősebb emberek egy részében él egy szereotípia, hogy a fiatalabbak szerethetőbbek, mivel ők még feszes testtel és ráncmentes vonásokkal rendelkeznek. Ezt persze a "fiatalság ipar" jól ki is használja, miközben a fiatalok szintén elégedetlenek önmagukkal, mivel idősebbek, vagy vékonyabbak szeretnének lenni, mint amilyenek valjában. Ez a fajta gondolkodás, az önmagunkkal való folyamatos elégedetlenség biztos nem segíti elő, hogy szépnek és harmónikusnak érezzük magunkat a bőrünkben.

Első lépésként javaslom, hogy az örök elégedetlenség helyett egyszer próbáljunk meg a jelenben hálásnak lenni azért, amink van. Ez az újfajta hozzáállás garantáltan megszépíti vonásainkat.

feladat

feladat

"Csak két nap van egy évben, amikor semmit nem tehetsz: az egyik a tegnap, a másik a holnap. Tehát csak a ma a megfelelő nap arra, hogy szeress, hogy higgy és elsősorban, hogy élj."

5) Mártózz meg egy állat feltétel nélküli szeretetében

Nem véletlenül használják az állatokat terápiás célra, hiszen köztudomású, hogy az ő társaságuk gyógyírt jelent minden problémánkra. Ők nem ítélkeznek, nem fárasztanak, mindig örülnek és várnak haza bennünket. Egy kiadós séta, vagy egy kis simogatás, miközben az állat feltétel nélküli szeretete sugárzik felénk magában olyan terápia, amivel szintén szépülhetünk.

feladat

feladat

Egy állatban nincsenek játszmák, hiányzik belőle mindenféle rosszindulat, vagy intrika. Neki nem kell megfelelni, önmagadért szeret feltétel nélkül.

Végül egy kis ismétlés: "A szépség belülről fakad" 

Érdekes, de az interneten beírtam a keresőbe a szépség szót és rengeteg szépségápolással kapcsolatos oldal jött a felszínre. Egyet sem találtam azonban, ami a belső szépséggel foglalkozott volna, pedig hiszem azt, hogy alapvetően minden változás belülről indul.

Most vagyok 7 hónapos kismama és teljesen máshogy élem meg a szépség fogalmát, mint egy pár hónappal korábban. A várandós időszakot megelőzően a szépség elsősorban számomra is a külső megjelenést tükrözte, azt, hogy valaki mennyire ápolt, sportos, egyszóval mennyire van rendben a külső megjelenése.

Sok embertől hallottam - és most magam is tapasztalom -, hogy a babavárás számtalan belső változást indít el az emberben. A cikket fogalmazva döbbentem rá, hogy ez a szépséggel kapcsolatban is így van. Most a szépség sokkal inkább egy belső minőséget, harmóniát jelent számomra, ami nem függ attól, hogy tetszem-e másoknak, vagy mennyire vékony a derekam. Ez egy teljesen más életérzés, amikor az ember könnyebben kerül összhangba önmagával, ezáltal hamarabb meglátja az őt körülvevő értékeket és a szépséget.

feladat

feladat

"Nincs út a boldogsághoz, a boldogság maga az út."

Az egészen bizonyos, hogy a pusztán külső szépség senkit nem tesz hosszú távon boldoggá. Ami mögött nincs lélek vagy szeretet, az egy idő után semmit nem jelent, megszokjuk és a legszebb arc is könnyedén unottá válik számunkra. Egy új ruhától, vagy egy plasztikai beavatkozástól rövid ideig jobban érezhetjük ugyan magunkat, tartósan azonban ritkán érzékeljük szebbnek, boldogabbnak, harmónikusabbnak önmagunkat általa.

Éppen ezért minden kedves olvasót a jelen pillanat megélésére és az önelfogadásra biztatok, mely, ha megtörténik bárki garantáltan szépnek és harmónikusnak érezheti önmagát, amit hamarosan környezete visszajelzései is megerősítenek majd.