Az elmúlt néhány hónapban viharként söpört végig környezetemben a változás, érzelmi hullámvölgyeket, párkapcsolati mélypontokat látok magam körül. Furcsa figyelni barátaim küzdelmét abban az élethelyzetben, amin én valamivel előttük túljutottam, így tapasztalatból tudom, hogy milyen hihetetlen energiákat képes felemészteni a döntésképtelenség.

Azt hiszem a mai kor egyik legnagyobb dilemmája, hogy meddig maradjunk egy párkapcsolatban. Európában már régóta nem jellemző a szülők által előre elrendezett kényszerházasság, van szabadságunk eldönteni, kit válasszunk és meddig maradjunk mellette, így probléma esetén a felelősség is a miénk. Automatikusan tesszük fel magunknak a kérdést, hogy meg lehet-e még menteni, ki lehet-e még többet hozni a kapcsolatunkból, vagy itt az ideje a továbblépésnek.

Nem könnyű kérdések, ráadásul a választ senki nem adhatja meg helyettünk. Nincs tökéletes recept, vagy csodaszer, ahány ember annyi nézőpont, a végső döntés pedig csakis a miénk.

8 tipp, hogy ne sodródj tovább!

  1. Légy őszinte, vállald fel a problémát!

A változáshoz vezető első lépcső, ha szembenézel a nehézségekkel, hiszen e nélkül sehová nem juthatsz.

Mélyen magadba tekintve észreveheted, hogy egy kapcsolat megromlásának te magad is szerves résztvevője vagy. Nincs olyan, hogy csak az egyik fél a hibás, hiszen, ahogy a mondás is tartja, az éremnek két oldala van, ha változtatni szeretnél, megérteni, hogy mi vezetett az adott helyzet kialakulásához, akkor legalább magadhoz légy őszinte és ne hárítsd a másik félre a kizárólagos felelősséget.

Azzal, hogy felelősséget vállalsz, visszaveszed a saját életed feletti hatalmat és irányítást.

Ha te magadban feltártad, hogy mi az, ami bánt, ami miatt úgy érzed, nem működhet tovább a kapcsolat, akkor fontos, hogy ezt próbáld meg őszintén megosztani a társaddal is. E nélkül esélyt sem adsz a kapcsolat megmentésének és várod, hogy a másik fél olvasson a gondolataidban, kitalálja, hogy mire is van pontosan szükséged.

Ráadásul egy tisztázó beszélgetés nélkül csak tovább húzod az időt, mivel titkon reménykedsz abban, hogy minden megváltozik. Egy nagy beszélgetés alkalmával azonban lehetőséget adsz, hogy megismerd a másik fél álláspontját, azt hogy ő hogyan éli meg ugyanazt az élethelyzetet, lát-e még esélyt a kapcsolat megmentésére és esetleg közösen találjatok valami megoldást.

  1. Tedd fel magadnak a kérdést, mit szeretnél!

Lehet, hogy évek óta nem merted feltenni magadnak azt a kérdést, hogy mire vágysz valójában. Ez elsőre rémisztő lehet, gondolj azonban arra milyen csodálatos lesz újra felfedezni ki is vagy most és ezáltal a párkapcsolati probléma megoldásához is közelebb kerülhetsz.

  1. Vizualizálj!

Senkit nem lehet akarata ellenére megváltoztatni, ezért érdemes azt a kérdést is feltenni, hogy el tudod-e fogadni a társadat olyannak amilyen.

Ezzel a tudattal képzeld el magad a társad mellett a jövőben és figyeld közben az érzéseidet. Figyeld, hogy tudsz-e még olyan képet magad elé festeni, amiben boldognak érzed magad mellette. Vizsgáld meg, hogy ehhez az érzéshez mire lenne szükséged.

Azt is képzeld el, hogy boldog vagy és figyeld, hogy ekkor milyen kép jelenik meg előtted. Ebben benne van-e a társad? Akarod-e, be tudod-e őt tenni magad mellé?

  1. Szabadulj meg a félelmeidtől!

A kolibri repülése csodaszámba megy. Rengeteg energiát felemészt, kész anatómiai csoda, hogy ez a mádár képes a levegőben maradni - másodpercenként kétszáz csapást is végeznek szárnyaikkal. Létükkel bizonyítják, hogy nincs lehetetlen. 

Az életben az egyik legnehezebb lecke az elengedés, pedig mindennapjainkat áthatja a találkozások, búcsúzások egymást érő láncolata. Mégis, ha valakit igazán közel engedtünk magunkhoz, ha megosztottuk vele érzéseinket, gondolatainkat, akkor az elválás már nem olyan egyszerű, mint, amikor elköszönsz a buszsofőrtől leszállásnál.

Minden mélyebb kapcsolat lezárása egy gyász folyamat egyben, amit nem lehet megspórolni. Jönnek a félelmek, a közösen felépített dolgok felszámolása, az ezzel járó anyagi problémák, mégis az élet úgy működik, hogy ha az utadon haladsz, akkor kapod a segítséget mindenhonnan, olyan helyekről is, ahonnan nem is vártad volna.

Merd megélni a fájdalmat, a szomorúságot, merj belépni lelked rejtett bugyraiba, mert ez a záloga a továbblépésnek. Amíg nem lépsz be, amíg menekülsz, addig megrekedtél, egy helyben toporogsz és keresed a menekülési útvonalakat.

Döntéseinket lehet szeretet és félelem alapon meghozni. Ha a menekülés a fő mozgatórugó, az, hogy a kisebb rosszat válaszd, akkor a döntést nem a legbensőbb valódnak megfelelően, legjobb meggyőződésed szerint hoztad, hanem megálltál félúton. Megálltál, hogy ne kellejen elhagyni a komfortzónádat, és az élet folyamatosan adja majd a nehéz helyzeteket, hogy megerősítsen.

Az életedben minden érted történik, azért, hogy fejlődj, és erősebbé válj, ezért sokszor nem kerülheted el a veszteséget, hiszen először be kell csuknod egy ajtót, ahhoz hogy egy másik kinyíljon.

  1. Ha nem megy, ne erőltesd!

Mindig van egy pont, ahol már nagyon nehéz egyenesbe hozni a dolgokat. Amikor már tele vagy indulattal, feszültséggel, elég egy rossz szó és felszínre törnek a sérelmek, amin kérdés, hogy mennyire tudsz, vagy akarsz felülemelkedni. Ezt mindenkinek magának kell eldönteni és érezni.

Ha azonban már csak űrt és szomorúságot, valaminek a hiányát érezitek egymás mellett, megpróbáltatok mindent, de semmi nem működött, akkor be kell látni, hogy eljött az ideje a továbblépésnek.

Fontos, hogy tudj nemet mondani, hogy legyen hely az életedbe beköszönő jó dolgoknak. Az adott pillanatban hozott döntéseid és az, hogy mennyire bízol önmagadban határoznak meg mindent. Mennyire bízol az életben, a saját erődben, abban, hogy megérdemled a jobbat, a boldogságot.

  1. A szánalom nem segít!

Sokan vannak, akik szánalomból tartanak ki párjuk mellett, azt a hamis illúziót ébresztve magukban, hogy társuk nélkülük képtelen lenne élete folytatására.

Ezzel nem tisztelik a mellettük lévő társat, nem bíznak az erejében, abban, hogy képes megoldani és kézbe venni a saját életét. Ezzel tudat alatt is tovább csökkentik az illető önbizalmát, önértékelését és csak fokozzák a párkapcsolati problémát.

  1. Szánj időt magadra!

Egy nehéz döntés előtt érdemes megállni, pár napot egyedül tölteni, eltávolodni mindentől és mindenkitől, főleg a párodtól és a saját életedtől. Ez az egyetlen módja, hogy meghalld a benned lévő halk kis hangot, azt a hangot, ami a lelked legmélyéről szól és a helyes irányt súgja számodra. Megengedni magadnak, hogy csak legyél, hogy ne csinálj semmit, ezáltal ne húzd az időt, ne sodródj tovább, hanem dönts és vállald a következményeket, annak érdekében, hogy mielőbb újra boldognak érezhesd magad.

Ekkor látszólag nem történik semmi, belül azonban komoly munka zajlik, hiszen ebben a folyamatban hozod meg a jövődet formáló legfontosabb döntéseket.

  1. Ha megvan a döntés, ne halogass!

Egyszer egy előadáson feltették azt a kérdést, hogy mi az elvesztegetett idő. Erre az a válasz született, hogy az, amikor már tudod, mit kellene tenned, de nem csinálsz semmi. Úgyhogy, amíg nincs meg a végső döntés hagyj időt magadnak, amikor azonban már világosan látod, hogy mi legyen a következő lépés, de nem léped meg, onnantól kezdve elvesztegeted a boldogságra és a további fejlődésre adatott értékes perceket. Ne várd a tökéletes pillanatot, mert az lehet, hogy soha nem jön el.